Átvertek? Becsaptak? Folyton elhagynak? Meddig hagyod még?

Rejtett utakat túrunk, ösvényeket keresünk és a változás csodájának a hatásait szeretnénk élvezni. Vágyunk a boldog párkapcsolatra, irigyen bámulók lesik azokat, akiknek mindez sikerül és közben nem tudják, hogy erre nekik is lehetőségük van.

Sem Te, sem Én nem nőttünk fel burokban. Olyan programok, minták váltak a részünkké, amik a tudatalattiba befészkelve magukat, napi szinten bukkannak fel különböző formában. Egyik helyzetben indokolatlan megsértődést, dühöt produkál, másikban önpusztító gondolatokat ébreszt, vagy bizalmatlanságot. Ne feledd, hogy ez a saját részed, amit természetesnek érzel, és sokszor meg sem fordul a fejedben, hogy van lehetőséged letenni.

Itt vagy a problémával, amit szeretnél megoldani. Ott van benned az ok, ami meggátol ebben. Nem tudod, nem ismerted eddig fel, hisz, ha felismerted volna, már nem lenne gond. Nézzünk sorba pár példát:

Egyedül élsz, nem találsz „megfelelő” társat. Az ok, amit nem tudsz magadról: van benned egy program, miszerint nem vagy elég jó másnak. Csak a hatását érzed, ami az, hogy kihasználnak, elhagynak.

Rossz párkapcsolatban élsz. Az ok, amit nem tudsz magadról: mások kedvében akarsz járni és nem tudod élvezni közben. A hatásától szenvedsz, hisz folyton kiszolgálod a párodat, de valójában Te is arra vágysz, hogy egyszer kávét kaphass reggel ébredéskor az ágyadba a párodtól.

Szenvedsz a munkahelyeden. Az ok, amit tudsz magadról: mindennel kapkodsz, sietsz. Hatásként folyton elnézel valamit, ami még bosszant is.

A kisgyermekednek problémája van az iskolában. Az ok, amit nem tudsz: kívülállónak érzi magát, amit Te ültettél el az ő fejében. A hatásától szenved a gyerek, szenvedsz Te, hisz csak az a megfoghatatlan más vagyok érzés van ott, ami nem enged közelebb másokhoz.

Nagyon alapvető dolgokat írtam, hihetetlenül lebutítva, hogy a lényeg átmenjen. A megoldások egyszerűek: felismer és változik, mégis hosszadalmas és nehéz út.

Amikor felkeres valaki egy coachot, lélek és szellemgyógyászt, mondjuk pont engem, akkor felvállalja, hogy gond van, de nem tudja mi az és a megoldást sem ismeri. Folyton idióta pasikba és olyan csajokba botlik, akik azon túl, hogy jól kihasználják, semmi tartalmasat nem tesznek az életéhez, lássuk be, ez tönkre teszi a fél életét és folyamatos szomorúságban tartja. Az én dolgom, hogy segédanyagokat adjak a kezébe, amik a felismerést megkönnyítik. Nem boríthatom rá a teljes repertoárt, a probléma szerint fogok haladni, lépésenként. Egy lépés, egy probléma, felismer, majd gyakorlat, amiben feldolgozza.

Minden lépcsőfok megtétele fájdalommal jár. A fájdalmat felszabadulás követ, és jó irányú változás, amit környezetében is megtapasztal.

Egy dolgot szeretnék megértetni, mégpedig azt, hogy egy alkalommal nem lehet csodát művelni. Az első beszélgetés csupán hibadetektálás. Aki szeretne boldog párkapcsolatban élni, megfelelő munkahelyen, jó viszonyokban dolgozni a kollégákkal, és ez most úgy néz ki, hogy késsel kergetik egymást a férjével, feleségével, vagy senki nincs a közelében, gyűlöli az apját és utálja az idióta kolléganőket, annak ajánlom a figyelmébe, hogy neki is jár a jobb lét és el is tudja érni. De ne egy órás beszélgetéstől, és ne mástól várjon megoldást.

A coachingnak az a lényege, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb megoldást. Mindenkinek más megoldása van, mindenki számára más a legjobb. Az én feladatom a folyamatok megsegítése és azoknak a változásoknak a segítése, amiről úgy gondolod, hogy szükséges. Nagy csodák vannak, de ehhez nyitottnak kell lenni és befogadónak.

A párkapcsolati problémák esetén sokszor felvetik, hogy ha a párom nem nyitott a terápiára, mégis hogyan lehetne jobbá tenni a család életét?  Egyszerűen. Ha az egyik nyitott és fejlődik, az hatással van a másikra is. Sőt a gyerekek életére is, a szüleiddel, munkatársaiddal való kapcsolatokra is, hisz mind párkapcsolat.

Még egy dolog: a panaszkodás viszi az energiát és nem megoldást, hanem egy körforgást okoz, ha szeretnél boldog lenni és klassz párkapcsolatokat, barátságokat kialakítani, vedd kezedbe az irányítást. Amikor ott állsz szemben a folyamatos kudarccal, ne a sebeidet nyalogasd, hanem döntsd el, hogy megváltozol, és lépj. Merj változni.